Boktips – Barnbruden

Eftersom jag läser mycket så pratar jag även mycket böcker med många i min omgivning. På så sätt får jag många bra tips på läsvärda böcker. En av dessa är Barnbruden av Anna Laestadius Larsson. 

Boken är historiskt korrekt, med viss frihet av författaren och handlar om Hedvig Elisabeth Charlotta, som femton år gammal blir den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Hon blir bortgift med Carl som är Gustav III:s bror. Barnbruden är en roman baserad på Hedvigs dagboksanteckningar och handlar om de unga kvinnorna vid Gustav III:s hov. Det är en berättelse om vänskap, svek, maktlystnad och frihetstörst. Barnbruden är första delen i en trilogi.

Jag tyckte att den var väldigt bra och kul att få läsa lite svensk historia ur ett kvinnligt perspektiv. Jag ser fram emot att läsa de andra två böckerna i trilogin. Läs denna!

Jag passade på att fota boken när jag var på konferens med jobbet på van der Nootska Palatset på söder i Stockholm. Jag tyckte det var passande då byggnaden har en svag koppling till boken. Carl Mikael Bellman, som vad Gustav den III:s hovmusikant bodde alldeles i närheten av palatset. Det sägs, även omskrivet i Fredmans epistlar, att det var här i van der Nootska Palatsets vinkällare som Bellman tog sitt första rus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>